הרעיון להכין פוסט מיוחד לבובות הבליית’ שלי מתגבש אצלי כבר כמה ימים, בעיקר בגלל המיילים והמסרים הרבים שאני מקבלת בנושא. חשבתי לעצמי שיהיה הרבה יותר פשוט לרכז פוסט מפורט וממצה לכל מי שמתעניינת (נו, מה לעשות? זה באמת כמעט לרוב אך ורק בנות) בבובה הזו ומעוניינת לרכוש אחת (או שתיים או שלוש חחח). כשהתחלתי לאסוף את החומר לפוסט ונברתי קצת בארכיון הבלוג שלי גיליתי שלא סתם אני חושבת על זה, כי ממש בימים אלו מלאו שנתיים לקנייתה של הבליית’ הראשונה שלי ובאמצע חודש מאי 2009 העלתי את הפוסט הראשון שלי בנושא בליית’.
את סיפור ההיסטוריה של בובת הבליית’ אתם יכולים לקרוא בפוסט המצויין של עלמה7, אז לא אלאה אתכם יותר. אז מה כן צריך לדעת לפני שקונים בובות בליית’?
היום קיימים בעולם שלושה סוגים של בובות בליית’ מקוריות ועוד עשרות רבות של חיקויים זולים יותר או פחות. רק הבובה המקורית תיקרא blythe אבל גם פה שימו לב לאותיות הקטנות, למה הכוונה:
Kenner Blythe – זו הבובה המקורית משנות ה-70, קראתם בבלוג של עלמה7 שהבובה הזו לא עמדה בתחרות מול הברבי שיוצרה ושווקה בערך באותם שנים ולכן מהר מאד ירדה מהמדפים, מה שאומר בעצם שהיום קיימות בעולם מאות בודדות (או אולי אלפים, במספרים אני לא מעודכנת, אבל מדובר במעט) של בובות בליית’ קאנר מקוריות משנות ה-70. מחיר כל בובה כזו מתחיל סביב 800$ ויכול להרקיע שחקים לכיוון ה-2,000$ ואף יותר, הכל תלוי במצבה וכדומה.
Neo Blythe – זו בעצם בובות הבליית’ הנפוצה ביותר בעולם. מייצרת ומשווקת אותה ענקית הצעצועים היפנית Takara. כיום ישנן בשוק עשרות רבות של בובות נאו בליית’, במגוון צבעי שיער, תסרוקות, איפור, מלבושים ואביזרים משלימים. המחירים נעים בין כמה עשרות דולרים למאות ולעיתים אלפים למהדורות מוגבלות.
Ashton Drake Blythe - הבובה האמריקאית המחדשת את הקאנר האגדית, בשוק ישנן 4-5 סוגים שונים של האשטון דרייק והיא בעצם הבובה הדומה ביותר לקאנר המקורית, גם במראה השיער, גם באיפור וגם בלבוש. האשטון דרייק האמריקאית היא לא חיקוי אבל אספנים כבדים שמכבדים את עצמם (בקיצור, קורבנות אופנה כמוני) לא יצרפו אותה לאוסף כי היא בכל זאת מהווה מעין חיקוי לקאנר המקורית.
כפי שציינתי הניאו בליית’ היפנית היא כיום הבובה הנפוצה ביותר בקרב האספנים ברחבי העולם. המבחר הענק בסגנונות והמגוון הגדול בטווח המחירים הופכים אותה לנגישה יותר ואפשרית לקניה גם לכאלו שהם לא אספנים כבדים או מוכנים להוציא מאות רבות של דולרים לבובה.
אז מהי בעצם בובות הבליית’? ולמה היא לא “בדיוק אותה בובה רק עם שיער שונה” כמו שאמא שלי כל הזמן אומרת :)
היום קיימים בשוק לפחות חמש תבניות פנים שונות לבובות הבליית’, אני לא אלאה אתכם בשמות שהם קיצורים שנשמעים כמו מונחים צבאיים יותר מאשר בובה צבעונית, אבל כן אציין שכל תבנית פנים שונה במעט ולכן המתעמקים בתווי הפנים של הבובה יכולים לראות שינויים בגודל העיניים, רוחב האף, זווית החיוך וכדומה. התבנית הנפוצה ביותר היא RBL והיא בעלת עיניים גדולות במיוחד, אף קטן וצר ופה בזווית מעט יותר מחייכת (בקיצור במבי :-)). זו גם התבנית המועדפת עלי, וארבע מתוך שש הבובות שלי הן בובות RBL.
אז למה הבובות שלך לא נראות כאילו הגיעו היישר מהמפעל? זו שאלה שאני נשאלת לא מעט על ידי בנות שקנו בובה ולא מבינות למה שלהן היא חדשה, מבריקה ונוצצת, ושלי במראה מט עדין ומאופרות כ”כ שונה.
Custom Blythe – אני לא יודעת בדיוק מתי זה קרה, אבל מהר מאד התגלה הפוטנציאל האומנותי של בובות הבליית’. אמני ואמניות הבובות האלו מתארים את הבליית’ כקנווס לבן ונקי עליו ניתן ליצור את בובת החלומות. במקרה כזה בובת הבסיס (base doll) לרוב לא כ”כ תשנה אלא אם רוצים גוון מסוים או תסרוקת מסויימת. החשיבות היותר גדולה בובות קסטום תינתן לתבנית הפנים, כי היא זו שתגדיר את הבובה ואת תווי פניה.
מטבע הדברים בובות קסטום יקרות יותר מבובת סטוק (stock doll) ומחירן ינוע באופן יחסי בהתאם למחיר בובת הבסיס ההתחלתית (בובת בסיס יקרה יותר תהיה מן הסתם גם קסטום יקרה יותר, אבל זה בהחלט לא חוק) ובהתאם לרמת עבודת הקסטום שנעשתה על הבובה. עבודת קסטום יכולה להתחיל ממחיר מינימום של שיוף פנים למראה מט, שינוי עדין בגווני האיפור, דרך שינוי מלא של עיצוב וגילוף שפתיים, שינוי צבעי עיניים, החלפת גוף, ועד השתלות שיער שונות ומשונות.
כיום כל הבובות באוסף שלי הן בובות קסטום שעברו שינוי על ידי או על ידי אמניות קסטום מקצועיות, אני אישית מתחברת יותר למראה היחודי והמקורי של בובות הקסטום שמייחד אותה משאר בובות המפעל.
אז בעצם מי אוספים את הבובות האלו? בתור אדם נורמטיבי למדי עם יציאות קלילות ושריטות מינוריות אני מודה ומתוודה שגם אני הרמתי גבה או שתיים לרעיון של אנשים מבוגרים המשחקים עם בובות, מלבישים, מצלמים ואף מוזר מזה, ממציאים להן שמות ובונים להן אישיות שלמה :) עם השנים בעוד אני נוברת וחופרת בנבכי קהילת הבליית’ העולמית, שכמובן את עיקר עיקריה ניתן למצוא בפליקר בזכות מאות אלפי תמונות וקבוצות, גיליתי שהאספנית הממוצעת (כן, כן, זה לרוב בנות אבל קצת בנים) היא את ואני וממש אין שום דרך להגדיר אותה. היא יכולה להיות ילדה בת 14 או סטודנטית לתואר שני במשפטים, היא יכולה להיות עקרת בית עם ארבעה ילדים או קרייריסטית לוחמנית, פשוט אין שום דרך להגדיר את האספנית מלבד היותה אספנית! אני אישית משוגעת על הבובות שלי ולכל אחת יש שם משלה, אבל אני מודה ומתוודה שלבנות להן אישיות שלמה זה טיפה מעבר לגבולות השפיות שלי, אז בשבילי הן מתוקות ומקסימות אבל עדיין בובות :)
אוקיי השתכנעתי, אז איפה קונים אותן? הכי פשוט זה כמובן באיביי, שם ניתן לעשות חיפוש פשוט לפי מילות החיפוש neo blythe doll ועשרות רבות של בובות שונות ומשונות בכל טווח המחירים יוצעו לכן. מכאן זה רק שאלה של טעם, העדפה אישית וכמובן תקציב! ישנן עוד כמה חנויות און ליין נוספות שניתן לקנות בהן בליית אבל אני אישית לא מכירה ולא התנסתי בקניה דרכן אז קשה לי להמליץ. עוד דרך לקנות היא בסטודיו של ג’ינה גארן, עליה בוודאי כבר קראתן בפוסט של עלמה7. הסטודיו שלה ממוקם במנהטן, ניו יורק וניתן להגיע אליה לרכוש בובות ואביזרים נילווים. כמובן שיש לה חנות און ליין שם היא מוכרת בובות, אבל לטעמי המחירים של הבובות מעט גבוהים וניתן בקלות להשיג מחירים טובים יותר באיביי.
בהמשך דרככן, לאחר שתכירו את הקבוצות השונות בפליקר, תגלו שניתן למכור ולקנות בובות סטוק ובובות קסטום מאנשים פרטיים. רק לפני שבוע שלחתי להולנד את קווין שלי לאחר שהחלטתי שהיא לא מתאימה יותר למשפחת הבליית’ שלי ומכרתי אותה לחברה וירטואלית.
אוקיי, קניתי! מה עכשיו? עכשיו אפשר להחליט אם הבובה שלך תשאר סטוק או תשלח לעבודת קסטום, אפשר לקנות לה מליון בגדים, נעליים ואביזרי שיער משלימים בכדי ליפות אותה. עכשיו אפשר לצלם אותה תמונות אומנותיות ולהצטרף לאחת מעשרות הקבוצות בפליקר או שסתם אפשר להשאיר אותה על המדף. בכל מקרה מה שתחליטו זה עיניינכן הפרטי בינכן לבין הבובה שלכן :)
שבוע נפלא
אילאיל